Tästä se alkaa, Via Blancan blogi nimittäin. Nyt yrittäjyyden alkaessa tuntuu siltä, että minulla on aikaa ja intoa jakaa havaintoja työstäni ja tämän jakamisen kautta opin itsekin. Työni koostuu tällä hetkellä päällyste- ja tiemerkintäalan asiantuntijuudesta ja alan tutkimuksiin sekä kokeiluihun osallistumisesta. Mielelläni jaan kokemuksia niistä  julkisista hankkeista, joissa olen ollut mukana, niiden onnistumisista ja etenkin kaikista ”epäonnistumisista”. Uskon nimittäin, että epäonnistumiset, niin ikävältä kuin se kuulostaakin, opettavat meitä paremmin ja tehokkaammin kuin onnistumiset.

Menestystarinoita on harvassa. Yhtä onnistunutta innovaatiota tai uutta toimivaa tuotetta kohti on lukuisia epäonnistumisia.  Usein käy niin, että sellaisen kokeilun, jolla ei heti päästä haluttuun lopputulokseen, tulokset käydään läpi pienen piirin kanssa ja tutkimus tai kokeilu haudataan hiljaisuudessa.  Olen ollut mukana monissa tutkimuksissa tai kokeiluissa, joissa ei olla päästy ns. haluttuun lopputulokseen. Näiden tutkimusten lopputulema on esimerkiksi ollut se, että kehitettävä uusi menetelmä ei toimi, tai että tutkittava tuote ei ole parempi tai huonompi kuin verrokki, ja kehittämistyö on jäänyt sikseen.  Se, että tulos ei mielytä tai, että kokeen aikana on ilmennyt niin paljon uusia muuttujia, että tulosta ei saada luotettavasti arvioitua, on tutkimukselle ja kokeilulle tyypillistä.

Nyt olisi aika nostaa ”epäonnistuneen” tutkimuksen tai kokeen statusta ja todeta, että jokaisen, joka haluaa kehittää alaa, tulisi epäonnistuessaan taputtaa itseään selkään ja todeta: ”Epäonnistuin, loistavaa”, ja tämän lisäksi kertoa asiata laajalti. Näin kenties kehittäisimme alaa nopeammin.

Olenkin alkanut taltioimaan ”epäonnistuneita” hankkeita niiden yhteistyötahojen kesken, jotka ovat olleet mukanani näissä kokeiluissa. Heidän (ja tutkimusten rahoittajien) luvalla julkaisen niitä tulevaisuudessa. Lisäksi kaikki ne tahot ja yksittäiset henkilöt, jotka rohkenevat  kertoa epäonnistumista tiealan kehitystyössä ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan. Uskon, että luontainen kiinnostuksemme toisten epäonnistumisia kohtaan, edesauttaa tiedon leviämistä. Joten kaikki rohkeat epäonniset ottakaa yhteyttä. Yhteystietoni löytyvät sivustolta. Kitos jo etukäteen!

Vielä sen verran tästä blogista, että omien kirjoitusteni lisäksi tulen pyytämään alan muita asiantuntijoita vierailijoiksi, ja on ollut mukava huomata, että usea kollega on jo lupautunut Via Blancan blogiin vierailijaksi. Blogitekstien  kommentointi, etenkin fiksu sellainen, olisi ilahduttavaa! Mahtavaa, jos saisimme aikaan keskustelua.

Kuivaa syksyä ja pitkää päällystyskautta toivoen:

Anne Valkonen – Via Blanca Oy